top of page
Ieškoti

YIN joga ir Limfos sistema


🌙 LIMFOS sistema yra atsakinga už organizmo išvalymą, o švarus organizmas - stipraus imuniteto pagrindas. Limfotaka - tai savotiška organizmo atliekų pašalinimo sistema, surenkanti ir pašalinanti įvairius toksinus, virusus, bakterijas, medžiagų apykaitos likučius ir perteklinius skysčius.


VALYMAS vyksta limfmazgiuose - filtravimo stotelėse, į kuriais atiteka limfa ir kur limfocitai perfiltruoja “įsibrovėlius”, kad šie nepatektų į kraujotakos sistemą. Kuo greičiau limfa patenka į limfmazgius ir kuo aktyviau jie filtruoja - tuo geriau valosi organizmas, tuo sveikesni, jaunesni ir ilgaamžiškesni esame.


LIMFOS skysčio mūsų kūne yra net du kartus daugiau negu kraujo - pastarojo 5 litrai, o limfos apie 10 litrų. Kraują gi - varinėja širdis, o limfa neturi jokio vidaus “variklio”, be to, dar yra ir galėtinai klampi, kas automatiškai sulėtina jos tėkmę, todėl limfai ypatingai reikia mūsų “pagalbos” ją išjudinant.


AJURVEDOJE, senovės Indų medicinoje, kuri skaičiuoja 5000 metų istoriją, limfa buvo vadinama “rasa” arba “gyvenimo vandeniu”. Ir bet koks negalavimas pirmiausia buvo pradedamas gydyti limfos tėkmės suaktyvinimu ir švarinimu.


KAS padeda sujudinti limfos tekėjimą? Judesys ir gilus diafragminis kvėpavimas. O taisyklinga laikysena palaiko nuolatinę limfos tėkmę nesukurdama pratekėjimo barjerų.

KAIP YIN joga mums gali padėti? YIN jogos sesijos metu limfą judiname ne tik giliai ir lėtai kvėpuodami, bet ir asanų metu, tempdami zonas - vidines šlaunis, kirkšnis, klubus, pažastis, kaklą, krūtinę - kuriose gausu limfmazgių (viso turime ~500 - 700 limfmazgių), taip pagreitinant jų filtravimo darbą. Tuo pačiu - atstatinėjame taisyklingą laikyseną, kad limfa mūsų kūnais galėtų tekėti be jokių užtvankų.


SUTRIKUSIĄ limfos tėkmę gali signalizuoti nuolatinis nuovargio jausmas, antsvoris, celiulitas, nusilpęs imunitetas, dažnos kvėpavimo takų ligos, peršalimai ir gerklės skausmai, kojų tinimas, odos bėrimai, padidejęs skrandžio rūgštingumas, vidurių problemos, sąnarių skausmas ir artritas.


SUSITIKIME ant kilimėlio,

Jurga 🌙




56 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page