top of page
Ieškoti
Writer's pictureJurga Žagaraitė

Fascija - paslaptingiausias kūno audinys

🌙 Susipažinkime su fascija. FASCIJA yra didžiausias jungiamasis audinys mūsų kūne bei sistema tuo pačiu. Ji sudaro net ~30% visos kūno masės.


Fascija yra vidinis tinklas, vientisa nematoma plėvelė, kuri dengia visą kūną nuo galvos iki kojų pirštų. Ji gaubia ir apima kiekvieną raumenį, organą, kaulą, nervą, kraujagysles bei laiko viską kartu. Jeigu pašalintumėte viską, kas nėra fascija, liktų tikslus jūsų 3D modelis, kuriame atsispindėtų jūsų laikysena, veido bruožai, tikslios organų padėtys, žarnyno linkiai bei visos traumos - tiek fizinės, tiek emocinės. Analogas fascijai - apelsino plėvelė esanti po odele, kuri yra kaip „antra oda“.


FASCIJA yra mūsų gyvenimo vidinis žemėlapis. Su metais, nuo streso, netaisyklingos laikysenos, aplinkos poveikio - fascija džiūsta, kietėja, traukiasi, sulimpa ir įsitempia.


MŪSŲ kūnas yra tiek jaunas ir lankstus, kiek elastinga, "gyva" ir "jauna" yra mūsų fascija.


FASCIJA sudaryta iš beveik 100 % kolageno. 25-metis būna netekęs ~ 2 %, o 30-metis jau ~15 % kolageno. Moterims kolageno gamybos sumažėjimas ypatingai paspartėja per menopauzę. Tyrimai rodo, kad moterys praranda ~30 % kolageno per pirmuosius 5 menopauzės metus, o po jų ~ 2 % kasmet. Taigi 60 metų moteris gali būti praradusi net 60 % ar daugiau kolageno. Vizualiai tai labiausia matoma veido odoje, kuri sudaryta iš 70 % kolageno.


YIN jogos yra jungiamojo audinio joga. Ilgų statinių YIN jogos tempimų metu - atstatome fascijos drėgmę ir elastingumą, nes būtent gilaus ir ilgo tempimo metu gaminasi kolagenas.

Keli įdomūs faktai apie fasciją:

  • Fascijoje yra daug neuronų ir receptorių, todėl fascija/kūnas reaguoja greičiau į aplinką (stresą/įtampą), negu mes spėjame susivokti kas įvyko.

  • Fascija yra plastiškiausias ir labiausiai kintantis mūsų kūno audinys po smegenų.

  • Manoma, kad fascija "saugo" mūsų emocinę atmintį, todėl atlaisvindami įsitempusią fasciją, mes kartu atlaisviname ir kūne užstrigusias emocijas.

  • Fascija yra trijų lygių/gylio/sluoksnių: paviršinė po oda ir poodiniu raumeniu; gilioji ir visceralinė, kuri užtikrina vidaus organų judėsius ir apsaugą.

  • Raumenų galimybė augti bei judesio amplitudė tiesiogiai priklauso nuo juos dengiančios fascijos elastingumo.

  • Fascijos atpalaidavimas ir pratempimas gali užtrukti nuo 6 mėn. iki 24 mėn.

  • Fascijos sukietėjimai nėra matomi nei rentgeno, nei magnetinio rezonanso tyrimų metu.

YIN jogos tempimų metu - mes ne tik pratempiame susitraukusią ir sukietėjusią fasciją, atstatome jos drėgmę, bet ir sulėtiname išorinius ir vidinius senėjimo procesus, nes gilaus ir ilgo tempimo metu gaminasi kolagenas bei pailsi visi mūsų vidaus organai.


Todėl tempimai turėtų tapti REGULIARIA praktika jau nuo 30 metų. Tiek moterims, tiek vyrams.


TAD kviečiu susitikti ant kilimėlio, Jurga 🌙







133 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page